2011. szeptember 3. — Dr. Nagy Imre

Esemény ideje: 

2011. Augusztus 27 - 28. – Szombat –vasárnap – Vajdahunyadvár.

 

 

A HÍR-es Íznapok az Agrármarketing Centrum szervezésében idén már negyedik alkalommal kerül megrendezésre a Vajdahunyadvárban.  A rendezvény fő célja az AMC által 2002-ben elindított Hagyományok-Ízek-Régiók győjteményben szereplő különleges alapanyagok és termékek ismertebbé tétele, terjesztésük támogatása, valamint a kézműves magyar élelmiszerek népszerősítése.

Az élelmiszeripari bemutatón a különleges, regionális, hagyományosan magyar termékek kaptak főszerepet, mint pl. böszörményi dübbencs és  a szilváslepény, a szegedi kenyér, a magyar racka tőkehús, a szikvíz, a penyigei szilvalekvár, a bodza lekvár, a gomolya, a gyulai kolbász vagy a dobostorta.

Sikerrel szerepelt a hajdúböszörményi Civilek a Lakóhelyért Egyesület a HÍR-es Íznapokon -on. A hagyományos és tájjellegő magyar élelmiszerek bemutatója és vására keretében az egyesület elnyerte a Vidékfejlesztési Minisztérium DÍSZOKLEVELÉT, annak igazolására, hogy 10 db az általa készített hagyományos házi terméke megkapta  a HAGYOMÁNYOK- ÍZEK-RÉGIÓK (HÍR) védjegyet.

A HÍR- bíráló bizottság a sütőipari, édesipari és cukrászati kategóriában 6 termelőnek, 40 db termék-díjat adott ki, melyből az egyesület 10 db-ot nyert el.

A siker 6 éves egyesületi hagyományőrző munka eredménye. A közel 70 oldalas szakmai pályázathoz mellékelni kellett a 100 évnél régebbi recept alapján készített, 10 féle kiváló minőségő terméket: Kapros kalács, Káposztás pogácsa, Szilvás lepény, Böszörményi parasztkifli, Böszörményi bobajka, Kenyérlángos, Böszörményi dübbencs, Kőtt túrós béles, Böszörményi házikenyér, Böszörményi darunyak.

A 10-ből 5 tájjellegő termékünknek „Böszörményi…” előnevet adták.

Az egyesület számára megtisztelő volt, hogy a sütőipari, édesipari és cukrászati termék-díj kategóriában a DÍSZOKLEVELET egy-időben vehették át a böszörményi származású debreceni Radics László mézeskalács készítő népi iparművésszel.

Több TV és újság foglalkozott az íz napokkal, egyesület szakmai eredményével. Közelesen cikk jelenik meg rólunk a Magyar Mezőgazdaság agrárszaklapban. Az egyik országos napilapban „Világhírnév felé kacsint a dübbencs” címmel jelent meg írás, kiemelve a „Böszörményi dübbencs”-et.

 

 

Hajdúböszörmény, 2011. szeptember 2.

 

©2024 Civilek a lakóhelyért egyesület!