A VIDÉK ÍZEI : OROSHÁZI BANÁN
Ha a vidék ízei között lapozunk, rátalálhatunk Pável Bertalan orosházi sütőmester által készített, a félig lefejtett banánra emlékeztető alakú, tojással dúsított vajastésztából készült, finom péksüteményre.
A pékmester orosz fogságból hazatérve kezdte sütni a „banánt”. Rövid idő alatt az orosházi műhelyének egyre kedveltebb, keresett süteményévé vált.
Elsősorban reggelihez,
iskolás gyermekeknek uzsonnára vagy délutáni teázáshoz fogyasztják.
Hozzávalók a tésztához: 1 kg liszt, 2 dl tej (+ 1 dl tej az élesztőhöz), 2 dl langyos víz, 5 dkg élesztő, 2 cs. vaníliás cukor, 5-6 ek cukor, ½ cs. Ráma margarin(12,5 dkg), 2 db egész tojás. Töltelékhez: olaj, fahéj, cukor; vagy lekvár, darált dió.
Elkészítés: a liszt szitálása után, összekeverése cukorral, margarinnal, pici sóval, a futtatott élesztővel, kéz-meleg tejjel és vízzel. A tojást ráütjük, jól kidagasztjuk. 30 percig pihentetjük. 8-10 dkg-os darabokra mérjük, kerekre nyújtjuk. Megkenjük olajjal, megszórjuk ízlés szerinti fahéjas cukorral, vagy vékonyan lekvárral kenjük és cukros darált dióval hintjük és szorosan felsodorjuk. Egyik végén 2 centire, másik végén félig bevágjuk és visszahajtjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe v. sütőlemezre helyezzük, tojással bekenjük. 20-30 percig kelesztjük, sütés előtt újra tojással kenjük. A második tojásozás után díszítő cukorral megszórhatjuk, 200 fokon kb. 15-20 percig sütjük.
Aki a kőtt tésztát szereti, annak ez a sütemény nagyon fog ízleni!
(Az üzemi receptváltozat: Hagyományok – Ízek – Régiók győjtemény, I. kötet, 126.p. )
Hajdúböszörmény, 2011. szeptember 10.
Dr.Nagy Imre