SÜTőVERSENY 2011.11.11.

 

 Dübbencs, kapros túrós-béles, krumplispogácsa és házikenyér.

Ez a négyfajta étek készült arra a sütőversenyre, melyet a Civilek a Lakóhelyért Egyesület hirdetett meg a Kenyér Világnapja tiszteletére, együttműködő a Magyar Pékszövetséggel és a Szabadhajdú Nonprofit Kft.-vel.

A szorgalmas kezek november 11-én délelőtt elektromos- és gázsütőben, akik tehették fatüzeléső kemencében sütöttek. A szakavatott zsőri – Fülöp Lászlóné, pékvállalkozás tulajdonosa, Benke Antalné díszokleveles sütőasszony és Nagy Imre egyesületi elnök - a Hajdúböszörmény és környéke íz- világának keresztmetszetét, a háziasszonyok leleményességét és ügyességét szemlélhette meg.

A pékszövetség szakmai protokollja szerint alak, héj, bélzet, szag, íz szempontból értékelték a háziasszonyok és egy a sütésben jeleskedő férfi, 50 évnél régebbi recept alapján készített süteményeit és házikenyerét.

A sütőverseny inkább a bátrabbak bemutatója volt, melyhez a zsőri segítőkész tanácsai társultak. Fülep Lászlóné zárszavában arra biztatta a háziasszonyokat és a sütni szerető férfiakat, hogy továbbra is keressék, süssék az eredeti, a régi hajdúsági ízeket.

A közvetlen hangulatot jelentő találkozót, mégis a díjkiosztást a feszültsége kísérte. Pogácsa kategóriában I.-IV. díj került kiadásra: Kerekes Sándorné, Mezőné Varga Zsuzsa, Zelenka Jánosné. Kalács kategóriában négy díjat és egy különdíjat adtak ki: Kerekes Sándorné, Nagy Lászlóné, Miklósi Józsefné, Szabó Sándorné, Lévai Istvánné, Erdős Antalné. Dübbencs kategóriában két díj került átadásra a Bocskaikertben élő Kondor Istvánné és Miklósi Józsefné részére. Kemencés házikenyér kategóriában különdíjat Erdős Antalné nyert. A díjazottak oklevelet, különböző mennyiségő lisztet és receptkönyvet vehettek át.

A sütőversenyre leadott termékek - kiegészítve az egyesület által sütött házikenyérrel és bobajkával - karitatív célból a Fazekas Gábor Idősek Otthona valamint az Idősek Napközi Otthona részére került átadásra.


©2024 Civilek a lakóhelyért egyesület!