kiseloadasA Vidékfejlesztési Minisztérium megtisztelő felkérésének tett eleget nemrég dr. Nagy Imre, a Civilek a Lakóhelyért Egyesület elnöke, amikor a TERRA MADRE, a Hagyományos Termékeket Előállító Közösségek Világnapján szervezett szakmai konferencián kiselőadást tartott.

Az idei Terra Madre Világnap fókuszába a hagyományos termékek gasztronómiai hasznosításának lehetőségeit helyezték, különös tekintettel a szaktárca még 1998-ban elindított a Hagyományok-Ízek-Régiók (HÍR) védjegyes hagyományos és tájjellegű termékekre. Országosan az eddig kiadott 91 védjegyből, 12 darabot a Civilek a Lakóhelyért Egyesület nyert el.

A Vidékfejlesztési Minisztérium részéről V. Németh Zsolt és Dr. Kardeván Endre államtitkárok köszöntötték a konferencia résztvevőit, akik hangsúlyozták: a szaktárca a Nemzeti Vidékstratégia (NVS) egyik legfontosabb célkitűzésének, "a vidék élni akar" jegyében vállalta társszervezőként a Hagyományos Termékeket Előállító Közösségek Világnapjának magyarországi eseményének megtartását.

A vidéki életet csak a hagyományokra alapozva, azokat továbbadva lehet megújítani - mondta Gyaraky Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszer-feldolgozási főosztályának vezetője a bevezető előadásában.

Szegedyné Fricz Ágnes főosztályvezető-h. a HÍR védjegy pályázatról, Juhász Anikó PhD osztályvezető (Agrárkutató Intézet ) a HÍR védjegyes termékeket előállítók körében végzett felmérésről beszélt. Pallóné Dr. Kisérdi Imola ügyvezető igazgató, (EOQ  MNB) a Hagyományos Élelmiszer munkacsoport tevékenységét mutatta be. Dr. Erdős Zoltán ügyvezető igazgató (Qualinent Kft.) a Terra Madre és a Slow Food mozgalom magyarországi eredményeiről tartott vetítettképes előadást. Balázs Bálint szociológus (Szent István Egyetem) a rövid előállítási láncok szerepe és jelentősége a helyi termékek értékesítésében címmel mutatta be kutatásait.

A kerekasztal beszélgetést Faggyas Katalin projektfelelős előadása vezette be a „Termelői piac a város szívében” címmel. Moderátorként Szikora Katalin főszerkesztő (Gourmet-Gasztro) működött. A hat kiselőadás hangzott el:  Deák László elnök, Szikvízkészítő Ipartestület; Rendek Olga tulajdonos, Rendek Ökotanya, Jászai Tibor séf, Prímás pince, Esztergom; Garaczi János tulajdonos, Tanyacsárda, Lajosmizse; Facsar Sándor séf, Platán étterem, Tata.

Dr. Nagy Imre kiselőadásában hangsúlyozta: fel kell kutatni a helyi és családi közösségekben még fellelhető régi, egészséges termékeket, majd széles körben meg kell ismertetni azokat, hogy élővé váljon táplálkozási kultúránkban a generációkon átívelő tapasztalat. A ma háziasszonyait meg kell győzni arról, hogy vegyék át a családi hagyományokat, elődeink, kreativitást. A családi összejöveteleken ne az állagnövelővel, tartósítóval, színezékkel dúsított „tortacsodákat” fogyasszanak, hanem a kiskertből, őstermelőktől, kistermelőktől vásárolt alapanyagból odahaza süssenek különféle egészséges süteményeket. Ezzel lepjék meg családjukat.

 

©2024 Civilek a lakóhelyért egyesület!