rendorsegi fejlec

tolvajTISZTELT LAKOSSÁG!

Az utóbbi napokban a belvárosból több kerékpárt tulajdonítottak el, ezért ismételten és nyomatékosan felhívjuk a figyelmüket az alábbiakra:

  • A lakosság által használt lakatok többsége (pár száz Ft-os, vékony sodrott, műanyag borítású) NEM VÉD azoktól a tolvajoktól, akik direkt erre specializálódnak, egy perc alatt eltávolítják az ilyen lakatokat, olyan, mintha nem is volna. Ezt jó pár elkövető elfogásakor magunk tapasztaltuk.
  • Javasoljuk, hogy a kerékpárboltokban kapható ERŐS, VASTAG LAKATOKAT vásárolják meg, még ha azok drágábbak is! Az eladók segítenek a kiválasztásban. Sokan azt hiszik, hogy ha egy gyengébb lakatot rátesznek a kerékpárra, azzal már mindent megtettek annak védelme érdekében. Egy drágább, de megfelelő védelmet nyújtó lakat (3-6000 Ft) még mindig olcsóbb, mint egy új kerékpár megvétele. Higgyék el, érdemes rááldozni!
  • Nagyon sokat segíthet, ha a KERÉKPÁRT LEFOTÓZZÁK, A VÁZSZÁMOT FELÍRJÁK. Ha ezt gondosan elrakják otthon, ha a kerékpárt eltulajdonítják, ez alapján körözhető az egész országban, esély van rá, hogy megtalálja a rendőrség. Pl. Piros, női vázas Csepel kerékpár több ezer van.
  • Hosszabb időre NE hagyják a közterületen a kerékpárt, pl. ha elutaznak vonattal, busszal.
  • Lehetőleg KAMERÁK ÁLTAL MEGFIGYELT területre rakják a kerékpárjukat, mindig valamilyen FIX PONTHOZ rögzítve!
  • Ha a kerékpártárolók környékén gyanús személyeket látnak, vagy azt látják, hogy a lakatot feszegeti, erővágóval levágja valaki, jegyezzék meg a személyleírását (ruházat, annak színe, magasság, arcszőrzet, stb.), hogy merre távozik, és azonnal HÍVJÁK A 107-es vagy a 112-es SEGÉLYHÍVÓ SZÁMOT! Ha nem akarják, nem kell megadni a nevüket, de szóljanak, hogy időben tudjon a rendőrség reagálni! Most a másét lopják el, de legközelebb az ÖNÖKÉT is megpróbálhatják! SEGÍTSENEK, HOGY SEGÍTHESSÜNK! (A nyár folyamán így sikerült két kerékpártolvajt elfogni, akiket a bíróság három napon belül szabadságvesztés büntetésre ítélt!)
  • Kérjük, hogy gyermekeik figyelmét is hívják fel a fentiekre, különösen a segélyhívó számok ismeretére!

Hajdúböszörmény, 2013. november 22.

©2022 Civilek a lakóhelyért egyesület!