A Boldog Feltámadás Reménye AlattA napokban a köztemetőbe indultam, hogy tüzetesen megszemléljem szeretteink sírját, milyen nyomokat hagyott rajta a tél, amit tavasz érkeztével el kell takarítani, illetve ki kell javítani. Eljövet gondoltam, ha már itt vagyok és időm is engedi, körüljárok egy kicsit, hogy így tél vége felé milyen állapotban vannak szeretteink végső nyughelyei és hát maga a temetőkert.

Nagy családból származóként több település temetőiben is nyugszanak szeretteink, így akarva akaratlan látjuk a köztük levő különbségeket. Sajnos a böszörményi köztemető tavaly (is) nem a legrendezettebbek közé tartozott.

A hátsó parcellákban a fű nagyon ritkán volt vágva, szinte bukdácsolva kellett járnunk szeretteink sírjaihoz. Reméljük az idén már nem így lesz! A mozgássérültek kis kerekű járműveikkel csak szilárd burkolatú úton tudtak közlekedni. Rájuk is gondolni kell a fenntartónak, ők is el szeretnének jutni a sírokhoz.

Az önkormányzat a kerékpárút felújításával nagyban hozzájárult a kerékpárral és mozgássérült járművekkel kijárók biztonságos közlekedéséhez.

Kiss Attila polgármester úrtól és az illetékes hatóságtól kérdezem: van-e bármilyen törvényi akadálya a lakott település végét jelző tábla kb.100 méterrel történő áthelyezéséhez, hogy a főbejárati parkoló behajtójával egy vonalban legyen?Több gépjárművezető felejti a kocsiján a világítást és mire visszaérnek lemerül az akkumulátor. Én is többeken segítettem már, hogy be tudják indítani járműveiket.

A hátsó bejárónál kialakított parkolót is jó lenne rendezetté tenni. Nem tudom, kihez tartozik.

Nekünk, hozzátartozóknak is van tennivalónk a temető rendezettségét illetően. Hajlamosak vagyunk-tisztelet a nagy kivételnek- az elszáradt, tönkrement díszeket kupacba rakni, ahelyett, hogy kihelyezett gyűjtőkbe, vagy ha megtelt, közvetlen melléjük helyeznénk. Ilyen szemétkupacokat a falvak temetőiben nem látunk.

Járkálgatásom során láttam olyan sírt, amin méter magas elszáradt gaz dísztelenkedett. Lehet, hogy a benne nyugvónak nincs hozzátartozója, hogy gondozni tudja, vagy más oka van.Sok síron felborult díszek, leesett mécsesek jelzik, hogy a viharos erejű szél nem kerülte el szeretteink nyugvóhelyeit sem. A Paraklétosz dolgozói nagyon szépen meggallyazták a temetőkert fáit. Szép lombkoronák fognak sarjadni rajtuk. A 2010- es vihar után telepített akácfa csemeték viszont nem illenek a temetőkert meghittségét árasztó hangulatába.

Több csapos kút helyett törpe kút van telepítve, ami a legjobb megoldás, mivel nem kell téliesíteni.

Friss sírhanthoz érkezve az embernek eszébe jut, hogy a szinte elviselhetetlen mély gyászukban szenvedőknek az igen tetemes összegű temetési és kegyeleti költségek még kiszolgáltatottabb élethelyzetet teremtenek.

Persze látunk előre megvásárolt sírhelyeket is, ami rendjén is van, hiszen a hátramaradottak terheit könnyítik vele, akik így döntenek.

Tavasz beköszöntével, mint mindig benépesül velünk, hozzátartozók sokaságával a temető és szorgos kezek gondozzák a sírokat, új virágokat ültetünk a hantokra vagy a fedett nyughelyek kelyheibe teszünk szép új virágokat és közben óhatatlanul előtörnek bennünk az együtt töltött idő emlékei, és amíg emlékezünk rájuk bennünk mindig élnek.

Három éve nyáron felkerestük a Túristvándivízimalmot. Onnan mindössze 3 km-re fekszik Kölcsey Ferenc szülőfaluja, Szatmárcseke. Természetesen felkerestük az emlékházat, majd egy csokor virággal adóztunk a költő emlékének gyönyörűen gondozott sírjánál, aki a világ talán legszebb-ha nem a legszebb- himnuszával ajándékozta meg nemzetét.

Csodálatosan ápolt tiszta, rendezett, csónakos fejfás sírok soraiból áll ez a minden település számára példaértékű temető. Itt láttam először olyan fejfákat, amikre a feliratok gyönyörűen vésett betűkkel egyes szám első személyében vannak írva.

Akik arra járnak, és lehetőségük engedi, ne kerüljék el, nézzék meg, nagy élményben lesz részük a kegyelet ilyen formájú megőrzéséből.

Kívánatos, hogy a Hajdúböszörményi Köztemető is a szépen parkosított, rendezett sírkertek közé tartozzon, és az ott nyugvó szeretteink gondozott, virágokkal díszített hantok alatt aludják álmukat,

A Boldog Feltámadás Reménye Alatt.

Gara Mihály

Civilek a Lakóhelyért Egyesület elnökségi tagja

©2024 Civilek a lakóhelyért egyesület!