image001A Gasztroangyal a 9 fős stábjával 2018. október 16. és 17.-én Hajdúböszörménybe látogatott, ahol jórészt a Civilek a Lakóhelyért Egyesület HÍR védjegyes és egyéb helyi hagyományos süteményeinek, ételeinek és a város néhány kézműves termékeinek szentelte napjait.

Borbás Marcsi és stábja az első forgatási nap reggeli óráiban meglátogatta Fekete Zsóka közel 350 db mangalica sertésből álló farmját. Érdeklődéssel kóstolták meg a kézműves technikával készült mangalica hústermékeket.

 

Marcsi a Hajdúböszörményi Tájházak kézműves-házában egy csigacsináló programra toppant be. Itt az egyesület jó hangulatú kiscsapatát Magyar Antalné Zsuzsika néni tanítgatta a hagyományos csigakészítésre. A sütőasszonyok a csiga készítőket - a hagyomány szerint - csőregével és pálinkával kínálták.

A kézművesház konyhájában Marcsi valamint Szalóki Barna, a Sziget Ételbár séfje és Lévai Istvánné sütőasszony a Fekete Zsóka mangalica farmjáról származó orjahúsból hagyományos orjalevest főzött, csigabetéttel.

A tájház kemencéjénél Lévai Istvánné és Kun Ferencné sütőasszonyok a HÍR védjegyes Böszörményi lakodalmi bélest készítették. Bemutatták ezen hagyományos ünnepi sütemény elkészítésének teljes, nagy kézügyességet igénylő folyamatát. Töviskes Sándorné egy szépen megformázott tepsi bélessel kedveskedett.

A tájház egyik nádasháza előtt fa tüzelésű tűzhelyen Kocsis Gáborné sütőasszony és Fehér Imre egyesületi tag gyakorlott mozdulatokkal platnis lángos készitettek, melyhez Marcsi hozta a Fekete Zsóka mangalica farmjáról a szalonnát és a füstölt kolbászt. Az elkészült, jó illatokat árasztó platnislángossal Marcsi végig kínálta a szervezésben résztvevő egyesületi tagokat, a tájház dolgozóit.

Az ebédszünetben a tájház udvarán bográcsban készült hagyományos, a böszörményi ízvilágnak megfelelő gulyáslevest és slambucot fogyaszthattak a stáb tagjai. Marcsinak nagyon ízlett a lepirított slambuc. Az ebédet a nagy gyakorlattal rendelkező Kiss András és Szabó Sándor főzőmesterek készítették.

Az esti órákban a stáb a Szabó-tanyán működő Hetta sajtműhelybe látogatott. Itt a nemrég indult Szabó Henrietta kistermelő kézműves sajtkészítésről forgattak, mely egyre népszerűbb a böszörményi vásárlók körében.

Másnap Mirkóné Fehér Judit sütőasszony konyhájában, kemencéjénél a HÍR védjegyes Böszörményi parasztkifli és Túrós – krumplis lepény készítését mutatták be Mirkóné, Balogh Imréné és Töviskes Sándorné sütőasszonyok. Kínálásra megsütötték még a szintén HÍR védjegyes Káposztás pogácsát. Marcsi stábjával hosszabban időzött a kemence előtt és részt vett a tészták formálásában, a parasztkiflihez szükséges dió törésében.  

Borbás Marcsi felkereste Bojti Tibor őstermelőt, aki hús és húskészítmény előállító, de boltjában a saját nevelésű, tanyán tartott tyúk húsát és tojását árulja.

Koradélután a stáb beköltözött Kun Ferencné sütőasszony konyhájába, ahol a hagyományos, diós ízesítésü Kakastaréj sütemény készítését filmezték. A stábnak nem volt kis feladat a lámpákkal, kamerákkal, egyéb eszközökkel beköltözni a családi ház konyhájába. Mindez nem zavarta a „nagymama recept” alapján a finom sütemény elkészítését.

A sütési bemutató előtt kevéssel érdekes sztori alakult ki. Egyesületünk félreértette Marcsi szerkesztő kolléganőjének igényét a kakastaréj készítésre és kakastaréj pörkölttel készültünk. Csak az utolsó órákban kellett a süteménykésztésre átállni. Igy a forgatáskor „kétféle kakastaréj” állt rendelkezésre, nagy kuncogások kíséretében.

A kétnapos forgatás utolsó színhelyén a Fürdőkert Étteremben a stábot Kiss Tamás vezető fogadta. Az étterem szakácsai a Fekete Zsóka mangalica farmjáról származó hússal, helyi ízesítésü töltött káposztát készítettek és igényesen tálaltak.

Az egyesület sütőmestere Tóth András és Mirkóné Fehér Judit sütőasszony hagyományos (mákos-almás) Ködmönujjat sütöttek, mely szintén nagy érdeklődést váltott ki.

A záróprogramon még több sütemény bemutatásra, kínálásra került sor: Túrós–krumplis lepény, Böszörményi lakodalmi béles, Böszörményi parasztkifli, Csőröge, Kossuth-kifli. A sütemények kóstolgatása közben Nagy Imre egyesületi elnök megköszönte Borbás Marcsinak és kollégáinak a látogatást, a forgatást, s a Duna Tv-ben bemutatásra kerülő gasztro-film készítését. Külön köszönetet mondott az forgatásban közreműködőknek, segítőknek.

A programsorozat végén Kiss Attila polgármester köszönetet mondott Borbás Marcsinak és stábjának, hogy a városunkat választotta forgatási színhelyéül és többek között bemutatja a Civilek a Lakóhelyért Egyesület évtizedes hagyományőrző tevékenységét. Búcsúzóul átnyújtotta Borbás Marcsinak a város ajándékcsomagját.

Nagy Imre
egyesületi elnök

©2024 Civilek a lakóhelyért egyesület!