A hajdúböszörményi  városi  televízióban   2009. március 23-án  készült beszélgetés

HÉTKÖZNAPJAINK című sorozatban
Vendég: dr. Nagy Imre

Gyermekévekő
- Abban az évben születtem, amikor a Kálvineumban 10 fővel megkezdte a működését  a Sillye Gáborról elnevezett tanyasi gyermekek kollégiuma, 1946-ban.
- A Kálvineum szolgálati lakásában láttam meg napvilágot, ahol a jó-apám hivatalsegéd volt. Ma is a Kálvineum melletti kis fehér házat tekintem az ősi háznak.

- Gyermekkorom, a jóval később születő öcsémmel szegénységben töltöttük. Üdülésem az volt, hogy nyaranként kimehettem a keresztszülők Réten lévő tanyájára, s
- lopva fürödhettem a rizsföldön, és a „kanálisban”. 
- Az általános iskola után bekerültem tanulni és dolgozni Debrecenbe, közel 30 évre.
Debrecenbenő
- Ma már ez nem dicsőség, de ezt az időt egy cégnél dolgoztam le, különböző munkakörökben: teljesítmény-elszámoló, szállóvezető-helyettes, üzemi népművelő.
- Közben két középiskolában tanítottam, felnőttképzéseket-, kulturális programokat szerveztem.
- És a folyamatos tanulás közben jöttek a diplomák, szakképesítések: 

  • KLTE történelem tanár, majd doktori,
  • Közgazdasági Egyetem: szakközgazdászi,
  • műszaki Egyetem: közoktatás vezetői, majd
  • közigazgatási szakvizsga.
  • A múlt évben, haladva a korral: közbeszerzési referensi oklevelet szereztem.

 

 

 

- A rendszerváltás pezsgő hónapjai Debrecenben találtak: a Debreceni Kör vitái, a KLTE klubviták, az általam szervezett Üzemi Népművelők Köre stb.

Újra a szülővároső
- Ennek ellenére 30 év távollét után, 1991-ben – egy sikeres pályázat adta lehetőséggel élve - újra a szülővárosban találtam magam, a Polgármesteri Hivatal Oktatási Iroda vezetőjeként.
- Szülővárosomban mérsékeltebb pezsgést éreztem, de a nagy tudású és tekintélyő dr. Lázár Imre polgármester vezetésével itt is végbement a közigazgatás átalakulása, többnyire a régi szakemberekkel. A mi irodánk új emberekkel szerveződött át. A 10 év alatt kitőnő munkatársi gárdával és igazgatókkal dolgozhattam, a Hivatalban, akik közül még ma is dolgozik 1-2 tucat.
- Az akkori képviselő testületből már alig van néhány, de ők már akár legendák is lehetnek: testületi ülésen nem volt árokásás, politikai villongás, hanem közös gondolkodás a város fejlesztése érdekében.
Házasság, gyermek, család ő
- Röviden így is hangozhatna: házasság- 2 gyerek- válás, új házasság, szeretetben a mai napig.
- A válás általában egy kudarc, de számomra gyors lapot osztott a sors: diploma, doktori és szinte azonnal egy új, kedves kapcsolat. Így 2 saját és két, a második feleségem gyermeke és egy keresztgyerek adatott meg. Mára már unokák is vannak. Ha gyereklátogatás ürügyén körutat tennénk, akkor a következő utat kellene végigjárni: Hajdúböszörmény-Debrecen- Budapest – Spanyolország- Hollandia.

Kedvenc hobbyja, étele, könyveő
- Évekig Böszörményben, majd Debrecenben a modern táncklubba jártam. Szép lányok voltak a partnereim, de mire komolyabb versenyre került volna sor, sorra férjhez-mentek. Egy idő múlva meguntam az újrakezdést. Vége lett a táncos karrieremnek.
- A Debreceni hagyományok, élmények, a nyüzsgő egyéniségem gyökerein két egyesületet alapítottam: egy régiós oktatásszakértőit és egy a már nevéről ismert: Civilek a Lakóhelyért Egyesületet. Az utóbbi településfejlesztési és hagyományőrzési programokkal foglalkozik.
- Legismertebb rendezvényünk: a 4-5 ezres látogatottságú Hajdúsági Kenyérünnep és a Böszörményi Kemencés Nap, ami május 24-én lesz a Tájházban. Programunk középpontjában a régi-, elfelejtett ízek bemutatója lesz.
Hagyományőrző programjainkat, mint CIVIL politikamentesen szervezem, mert azt vallom, hogy a kenyérnek van bal és jobboldala, de mindkettőt megesszük.
- Kedvenc ételeim ő A kemencében és a bográcsban készített hagyományos étkek. Az egyesületünkhöz szerencsésen csatlakoztak tapasztalt háziasszonyok, akik szintén kedvelik a hagyományápolást, amit közösen szeretnénk továbbadni.
- Szeretek kirándulni, barangolni: Erdélybe, a Tátrába, de a magyar vidékre is.
- Kedvenc íróm: Jean-Paul Sartre

Javaslom zárjuk a beszélgetést Szabó Lőrinc zenés versfeldolgozásának két sorával, amit épp ma kaptam interneten, és mintha aktualitása is lenne:

„Hármat fütyül egy kismadár…”
„HINNI ÉS BIZNI KELLENÉK!”

©2024 Civilek a lakóhelyért egyesület!