Böszörményi ételek a határon túl
A hagyományápolásban jelentős sikersorozaton van túl a Civilek a Lakóhelyért Egyesület. Kezdődött az év a városi disznótoros programon régi étkek sütési bemutatójával, kóstoltatással. Folytatódott a nagy érdeklődést kiváltó régiós jellegő májusi Kemencés Nap megrendezésével, majd több, a Hajdúböszörményi Tájházba érkező német, lengyel, japán, ukrán csoportoknak tartott kemencés sütési, kóstoltatási bemutatóval.
A vendégek a szilváslepényből, bobajkából, kapros dübbencsből, csikós csőregéből, diós-mákos kalácsból, kenyérlángosból, böszörményi parasztkenyérből álló kínálatot hálás mosollyal értékelték. Az elszántabbak még a recept iránt is érdeklődtek a kemencéknél szorgoskodó asszonyoknál. Jelentős érdeklődés kísérte a határon túli magyarok körében, a nagyváradi református egyetem „Hajdúböszörmény bemutatkozik” programon tartott többféle kemencés sütemény bemutatóját, kóstolóját. Kiss Attila polgármester személyes segítségének köszönhetően a Civilek a Lakóhelyért Egyesület hagyományápoló csapata a lengyelországi testvérváros, Krasnik II. Főző Fesztiválján is bemutatkozhatott - szerényen mondva- jelentős sikerrel. „Édes és sós finomságokat kínált a Hajdúböszörményből érkező delegáció” – írta a krasniki újság. A fesztiválon a krasniki éttermek, intézmények és a járási nőtanács képviselői hagyományos ízeket, köztük burgonyalángost, különféle öntetekkel, grillezett halat, kolbászt, zöldséget, gombás-húsos kását, helyi hagyományos süteményeket és az elmaradhatatlan málnapálinkát kínálták. A böszörményi, hajdúvidi sütőasszonyok és segítőik jellegzetes régi böszörményi süteményeket: kapros dübbencset, diós- mákos kalácsot, aranygaluskát, darunyakat, valamint a Balmaz Pékség új margaréta süteményét kínálták a lengyel kíváncsiskodóknak. Rendkívül sikeres volt a helyben –„böszörményből elcipelt sütőgépben” készített hagyományos káposztás pogácsa és a bobajka. Szabó László hentes vállalkozó hagyományosan készített kolbászát és hurkáját is megkóstolhatták a hosszú sorban türelemmel várakozók. Érdekes színfoltja volt a programnak, hogy a lengyel és a magyar háziasszonyok, a séfek egymást standját felkeresve „szakmai” érdeklődéssel kíváncsiskodtak. Nagy taps, barátságos mosoly kísérte a Krasnik város polgármesterének böszörményeiket köszöntő beszédjét és a dr. Nagy Imre egyesületi elnök által átadott, nemzeti szalaggal átkötött böszörményi kerekkenyeret. Nagy tanulsága lehet az egyesület közreműködésével szervezett hagyományőrző programoknak – köztük a krasniki főző fesztiválnak is, hogy a világszerte nagy mennyiségben fogyasztott pizzák, hamburgerek világában nő az érdeklődés az egészségesebb táplálkozás-, az elődeink sütési-főzési tapasztalata, kreativitása iránt.