kep2013. június 2-án került megrendezésre a nagysikerű Hajdúsági Kenyérünnep és Kemencés Nap. A rendezvény a Hajdúböszörményi Tájházakban került megrendezésre ahol a „Pékek udvarában” 8 pékség mutatta be termékeit. A Magyar Pékszövetség Európa Díjas pékválogatottja nagysikerű bemutatót tartott. Fórumot rendeztünk a liszt érzékenyek számára. 

A „Kemencés udvarban” 6 kemencében tájjellegű sütemények készültek, melyet az érdeklődök megkóstolhattak. A Katolikus Egyház nyugdíjas asszonyai csigacsinálási bemutatót tartottak, melyet szintén nagy érdeklődés kísért. A közönség és a média kiemelt figyelmet fordított az Eötvös József Általános Iskola 12 tanulójának dagasztási –sütési programjára, melyet Kovács Imréné és Rábai Gábor Monori Pékmester irányított. A programot a Magyar Pékszövetség teljes elnöksége figyelemmel kísérte, melyről többszörös elismeréssel szólt. Gyaraki Zoltán Vidékfejlesztési Minisztérium főosztályvezető, Kiss Attila polgármester valamint Septe József Magyar Pékszövetség elnök, megnyitója és köszöntője során elismerés hangzott el ezen országis szintű programról. Civilelismerések átadására került sor. Ezen évenkénti díjat dr. Nagy Imre egyesület elnöke és Fülep Zsolt szakmai szervező adta át Kiss Attila polgármesternek valamint Abari Gusztáv informatikai szerkesztőnek. Érdekes színfoltot jelentett a programon a Sütőlapátos fogadalom tétel. Az egyesület négy tagja: Gaál Annamária, Mirkóné Fehér Judit, Nagy Gabriella, Tóth András „civilek sütőasszonya/sütőmestere címet nyerte el és ünnepélyes fogadalmat tettek a hagyományos termékek színvonalas készítéséről és annak ismeretterjesztéséről. Egyidejűleg megkapták az egyesület díszköpenyét.
A program zárásaként a Hajdúvárosok búzalisztjéből sütött „Hajdúk kenyerének”ökumenikus istentisztelet keretében történő szentelésére, áldására került sor. A pékszakma értékeléséről, a háziasszonyok versenyének díjazásáról Werli József a Magyar Pékszövetség szakmai titkára, valamint Fülep Zsolt pékvállalkozó az egyesület szakmai tanácsadója, Szabadi Edit egyesületi elnökhelyettes szólt. A program végén a közel 60 db megszentelt, áldott kenyeret a jelenlévők között kiosztottunk.

©2023 Civilek a lakóhelyért egyesület!