Hozzávalók:
1 kg liszt, 60 dkg feje-káposzta
lereszelve, 2-3 dkg só, 1 dkg őrölt kömény, 0,5 dkg őrölt bors, 10 dkg zsír, 10
dkg margarin (vagy vaj), 5 dkg élesztő. 2 db egész tojás, 2 deci tejben 2
kiskanál cukorral futtatott élesztő (5 dkg), 2-3 dl tejföl (attól függően, mennyitől áll össze a tészta.
Elkészítés:
A lisztet érdemes megszitálni: tisztul is és lazább lesz
a tészta.
Az édes káposztát lereszeljük.
A tejet meglangyosítjuk, beletesszük a cukrot, az élesztőt megfuttatjuk.
Közben a lisztet elmorzsoljuk a zsiradékkal, közepébe fészket készítünk.
A mélyedésbe öntjük a futtatott élesztőt, sót, tojást, a káposztát. Lágy tésztává gyúrjuk. Nem baj ha ragad, óvatosan lisztezzünk! 1-2 órát kelesztjük (a lakás hőmérsékletétől függően, huzatmentes helyen), majd ujjnyi vastagra kinyújtva apróra szaggatjuk. Sütés előtt megkenjük tojással, de ha lecsurog róla, a pogácsa leragad! 200 fokos sütőben 25-30 perc alatt pirosra sütjük.
Ez a recept a káposzta nélkül, sima pogácsának is finom.
Hajdúböszörmény, 2012. február 21.
Sok sikert! Dr. Nagy Imre