ferdinandtekercsA Ferdinánd tekercs készítésénél előnyösebb a házi készítésű vagy a jobb minőségű kereskedelmi vajat felhasználni.

Felhasznált alapanyagok:
A tésztához:70 dkg liszt, 4-5 dl tej, 6 tojás sárgája, 1,5 kk. só, 4-5 evőkanál cukor, 5 dkg élesztő.
A töltelékhez, melyet habosra kavarnak: 25 dkg vaj (vagy Ráma), 25 dkg porcukor, 1 cs vanília cukor.
Az öntethez: 2 dl tejszín, 5 ek. (kb. 10 dkg) cukor, 2 cs. vanília cukor.

Elkészítés:
A felsorolt alapanyagokat jól összedolgozzák, addig kavarják, míg a fakanáltól el nem válik a tészta. Kelesztés után kétszer annyira növekszik.
A megkelt tésztát vékony, 5 mm vastagságú, 50x35 cm nagyságú téglalap alakúra nyújtják, és megkenik cukros vajjal (a töltelékkel).
Ezután felcsavarják és a tekercsből kétujjnyi szeleteket vágnak. Kivajazott, cukorral megszórt lábasba vagy tepsibe egymás mellé rakják.
Meleg helyen még fél órát kelesztik, előmelegített sütőben vagy kemencében kb. 180-190 fokon 20 percig sütik.
Öntethez felforralják a tejszínt, hozzáadják a vanília cukrot és a cukrot. Amikor félig megsült a tekercs meglocsolják az öntettel és tovább sütik 12-15 percig, hogy szép piros legyen a felülete.

Dr. Nagy Imre
egyesületi elnök

©2024 Civilek a lakóhelyért egyesület!