Táj jellegű ízek
Táj jellegű ízek
HÁZI KAKAÓS CSIGA
Hozzávalók:
Tésztához:
1 kg liszt, 3,5-4 dl tej, 5 dkg élesztő, 3 db egész tojás, 20 dkg porcukor, 2 ek. kristálycukor (1 ek. az élesztő futtatáshoz), 1 csipet só, 10-15 dkg olvasztott vaj vagy 15-20 dkg olvasztott margarin, 3 cs. vaníliás cukor
Töltelék: rumaroma, porcukor, 20 dkg kakaópor, 15-20 dkg vaj, vagy 20-25 dkg margarin, 3 csomag vanília, kevés cukros tej a locsoláshoz
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit a tejben felfuttatott élesztővel összegyúrják, 3/4 órát meleg helyen kelesztik. Amikor megkelt, ujjnyi vastagra, négyzet alakúra nyújtják. Megkenik a töltelékkel, feltekerik, és éles késsel 3 cm széles karikákat vágnak belőle. A csigákat tepsibe helyezik. A tetejüket tojás sárgával megkenik, és 1/2 óráig kelesztik. Megsütik a csigákat. Amikor a tetejük pirosra sült, az egészet meglocsolják cukros tejjel.
Meggyes rácsos
60 dkg liszt, 25 dkg kristálycukor, 25 dkg vaj, 10 dkg zsír, 1 cs. sütőpor, csipetnyi só, 3 nagy tojás vagy 4 kicsi, 3 cs. vaníliás cukor (a tészta 25%-a a rácshoz szükséges).
Töltelék: 1,5 kg meggy, 20 dkg cukor, 5 dkg gríz vagy zsemlemorzsa, 1 cs. vaníliacukor
Elkészítés:
A hozzávalókból vajas tésztát gyúrunk. A tészta háromnegyedét kizsírozott, lisztezett tepsibe simítjuk, széleit picit megmagasítjuk. Meggybefőtt felhasználása esetén a tésztát a lekvárral bekenjük, majd rárakjuk a meggytölteléket. A tészta egynegyedéből ceruzavastagságú rácsot sodrunk, mellyel a meggytölteléket rácsozzuk. A rácsot tojássárgájával lekenjük. 160-180 °C-on, 30-35 perc alatt készre sütjük.
Böszörményi parasztkifli
Hozzávalók:
1 kg liszt, 20 dkg zsír vagy vaj, 0,5 l tej, csipet só, 5 dkg élesztő,
10dkgkristálycukor.
Töltelék: szilvalekvár
Tetejére:
10 dkg darabolt dió,
10 dkg kristálycukor, 1db tojás a kenéshez.
Elkészítés:
A futatott élesztőből, a lisztből és a hozzávalóból, puha tészta alapot gyúrunk. Fél órát kelesztjük, és gombócokat formálunk belőle, amit egyenként kb. 25-30 cm átmérőjű kör alakúra nyújtunk. Az elnyújtott tésztát 8 részre vágjuk, szilvalekvárral megtöltjük, felsodorjuk kifli formájúra. Megkenjük a tojással és belemártogatjuk a darabolt dió kristálycukor keverékébe. Kelesztés után előmelegített sütőben 180°C-on, 20-25 percig sütjük.
Böszörményi lakodalmi béles
1,20 kg liszt
7 tojás sárgája
kis pohár tejföl
szűk evőkanál só
1 evőkanál porcukor
3 közepes nagyságú citrom leve
2 evőkanál 10%-os ecet
szódavíz.
Kenőanyag:
- 1kg zsír
- 3 evőkanál 10%-os ecet
- 50dkg liszt.
Töltelék: igen változatos, az egyéni ízlést és lehetőséget követve lehet túró, rizs, szilvalekvár, köleskása.
Ferdinánd tekercs
A Ferdinánd tekercs készítésénél előnyösebb a házi készítésű vagy a jobb minőségű kereskedelmi vajat felhasználni.
Felhasznált alapanyagok:
A tésztához:70 dkg liszt, 4-5 dl tej, 6 tojás sárgája, 1,5 kk. só, 4-5 evőkanál cukor, 5 dkg élesztő.
A töltelékhez, melyet habosra kavarnak: 25 dkg vaj (vagy Ráma), 25 dkg porcukor, 1 cs vanília cukor.
Az öntethez: 2 dl tejszín, 5 ek. (kb. 10 dkg) cukor, 2 cs. vanília cukor.
Kossuth-kifli recept
Kossuth-kifli 1
Hozzávalók:
- 30 dkg porcukor
- 25 dkg ráma
- 5 tojás
- 1 citrom reszelt haja és leve
- 30 dkg liszt
- 1 cs sütőpor
- 15 dkg apróra vágott dió
- 1 cs vanília cukor
Elkészítés:
A porcukrot a margarinnal habosra kavarom, hozzáteszem a citrom haját, levét;
a tojás sárgáját, a lisztet és a sütőport. Ezután a tojás fehérjét kemény habbá verem és óvatosan hozzá kavarom.
Tepsibe öntöm, egyenletesen elosztom, majd a diót rászórom.
180 fokon 25-30 percig sütöm.
Sülés után melegen táblára kifordítom, és kifli alakúra kiszaggatom.
Vaníliás porcukorral meghintem.
Kossuth-kifli 2
Hozzávalók:
- 20 dkg vaj
- 20 dkg porcukor
- 18 dkg liszt
- 4 tojás
- 1 citrom reszelt héja
- Késhegynyi sütőpor
- 10 dkg dió
Elkészítés:
A vajat a porcukorral habosra keverem, majd egyesével hozzáadom a tojás sárgákat. Jól elkeverem, majd beleteszem a citromhéjat.
A tojás fehérjét kemény habbá verem, és vigyázva beleforgatom a vajas masszába. Ez után hozzáadom a liszttel elkevert sütőport.
A tésztát kivajazott, enyhén lisztezett tepsi simítom, a tetejét megszórom durvára vágott dióval.
Kb. fél órát sütöm, közepes fokozaton.
Miután kihűlt kifliket szaggatok belőle.
Kossuth-kifli 3
Hozzávalók:
- 25 dkg liszt
- 25 dkg kristálycukor
- 25 dkg margarin
- 1 cs sütőpor
- 5 tojás
- 1 közepes nagyságú citrom héja és leve
- 5 dkg apróra vágott dió
- 1 cs vanília-cukor
Elkészítés:
A felsorolt alapanyagok közül a lisztet és a sütőport összekeverik. A tojásokat ketté választják. A margarint és a cukrot habosra keverik, majd hozzáadják a reszelt citrom héját és levét. Egyenként beledolgozzák a tojás sárgáját. A tojásfehérjét kemény habbá verik. A szárazanyagot lassan hozzáadagolják a tojásos masszához, végül a kemény habot belekeverik óvatos mozdulatokkal, hogy ne törjön a tészta. Meglisztezett 25x35 cm-es tepsibe öntik, eloszlatják benne a masszát, egyenletesen megszórják apróra vágott dióval. A sütőt előmelegítik 180 fokra és 25 -30 percig arany-barnára sütik. A tésztát hűlni hagyják, majd félhold alakúra kiszaggatják. Szaggatás után vaníliás porcukorral megszórják.
Káposztás pogácsa

Hozzávalók:
1 kg liszt, 60 dkg feje-káposzta
lereszelve, 2-3 dkg só, 1 dkg őrölt kömény, 0,5 dkg őrölt bors, 10 dkg zsír, 10
dkg margarin (vagy vaj), 5 dkg élesztő. 2 db egész tojás, 2 deci tejben 2
kiskanál cukorral futtatott élesztő (5 dkg), 2-3 dl tejföl (attól függően, mennyitől áll össze a tészta.