Ferdinánd tekercs
A Ferdinánd tekercs készítésénél előnyösebb a házi készítésű vagy a jobb minőségű kereskedelmi vajat felhasználni.
Felhasznált alapanyagok:
A tésztához:70 dkg liszt, 4-5 dl tej, 6 tojás sárgája, 1,5 kk. só, 4-5 evőkanál cukor, 5 dkg élesztő.
A töltelékhez, melyet habosra kavarnak: 25 dkg vaj (vagy Ráma), 25 dkg porcukor, 1 cs vanília cukor.
Az öntethez: 2 dl tejszín, 5 ek. (kb. 10 dkg) cukor, 2 cs. vanília cukor.
Kossuth-kifli recept
Kossuth-kifli 1
Hozzávalók:
- 30 dkg porcukor
- 25 dkg ráma
- 5 tojás
- 1 citrom reszelt haja és leve
- 30 dkg liszt
- 1 cs sütőpor
- 15 dkg apróra vágott dió
- 1 cs vanília cukor
Elkészítés:
A porcukrot a margarinnal habosra kavarom, hozzáteszem a citrom haját, levét;
a tojás sárgáját, a lisztet és a sütőport. Ezután a tojás fehérjét kemény habbá verem és óvatosan hozzá kavarom.
Tepsibe öntöm, egyenletesen elosztom, majd a diót rászórom.
180 fokon 25-30 percig sütöm.
Sülés után melegen táblára kifordítom, és kifli alakúra kiszaggatom.
Vaníliás porcukorral meghintem.
Kossuth-kifli 2
Hozzávalók:
- 20 dkg vaj
- 20 dkg porcukor
- 18 dkg liszt
- 4 tojás
- 1 citrom reszelt héja
- Késhegynyi sütőpor
- 10 dkg dió
Elkészítés:
A vajat a porcukorral habosra keverem, majd egyesével hozzáadom a tojás sárgákat. Jól elkeverem, majd beleteszem a citromhéjat.
A tojás fehérjét kemény habbá verem, és vigyázva beleforgatom a vajas masszába. Ez után hozzáadom a liszttel elkevert sütőport.
A tésztát kivajazott, enyhén lisztezett tepsi simítom, a tetejét megszórom durvára vágott dióval.
Kb. fél órát sütöm, közepes fokozaton.
Miután kihűlt kifliket szaggatok belőle.
Kossuth-kifli 3
Hozzávalók:
- 25 dkg liszt
- 25 dkg kristálycukor
- 25 dkg margarin
- 1 cs sütőpor
- 5 tojás
- 1 közepes nagyságú citrom héja és leve
- 5 dkg apróra vágott dió
- 1 cs vanília-cukor
Elkészítés:
A felsorolt alapanyagok közül a lisztet és a sütőport összekeverik. A tojásokat ketté választják. A margarint és a cukrot habosra keverik, majd hozzáadják a reszelt citrom héját és levét. Egyenként beledolgozzák a tojás sárgáját. A tojásfehérjét kemény habbá verik. A szárazanyagot lassan hozzáadagolják a tojásos masszához, végül a kemény habot belekeverik óvatos mozdulatokkal, hogy ne törjön a tészta. Meglisztezett 25x35 cm-es tepsibe öntik, eloszlatják benne a masszát, egyenletesen megszórják apróra vágott dióval. A sütőt előmelegítik 180 fokra és 25 -30 percig arany-barnára sütik. A tésztát hűlni hagyják, majd félhold alakúra kiszaggatják. Szaggatás után vaníliás porcukorral megszórják.
Káposztás pogácsa
Hozzávalók:
1 kg liszt, 60 dkg feje-káposzta
lereszelve, 2-3 dkg só, 1 dkg őrölt kömény, 0,5 dkg őrölt bors, 10 dkg zsír, 10
dkg margarin (vagy vaj), 5 dkg élesztő. 2 db egész tojás, 2 deci tejben 2
kiskanál cukorral futtatott élesztő (5 dkg), 2-3 dl tejföl (attól függően, mennyitől áll össze a tészta.